5 Gouden tips voor het begin van je reis

Sta je aan het begin van je reis als Admin in de wereld van Salesforce? Dan kun je met deze tips een goede start maken.

Tip 1: Trailhead

Trailhead is de online leeromgeving van Salesforce. De schat aan kennis en de mogelijkheden om ervaring op te doen met de basics tot zeer complexe zaken, is eindeloos.

Je kunt gratis van het platform gebruik maken. Een account maken kan ook met bijvoorbeeld je Google of LinkedIn account. Hoef je ook nog eens geen extra wachtwoord uit je hoofd te leren.

Tip 2: Datamodel

Bij het studeren voor verschillende Salesforce certificaten, heb ik het goed leren begrijpen van het datamodel als erg waardevol ervaren. Breng voor jezelf in kaart welke objecten je organisatie gebruikt en hoe die met elkaar in relatie staan.

Natuurlijk kun je volop schema’s van internet halen en zie je het ook in de Schema Builder, maar het zelf in kaart brengen, helpt je om het geheel goed te doorzien en in je hoofd te krijgen. Net zoals het schrijven van spiekbriefjes. Doordat je het opschrijft, onthoud je het zo goed dat je het spiekbriefje eigenlijk al niet meer nodig hebt.

Je kunt dit soort schema’s heel prettig maken met de tool van Diagrams.net

Tip 3: Gebruik een Sandbox

Als je zelf gaat experimenteren, maak je aanpassingen dan altijd in een Sandbox omgeving. Een Sandbox is een kopie van je echte omgeving waarin je kunt spelen zonder iets van de productie omgeving kapot te maken.

Test uitvoerig en overweeg goed wat de meerwaarde is van jouw idee voor de productie omgeving. Laat eindgebruikers ook eerst testen voor je je werk naar productie publiceert.

Tip 4: Gebruikers interface

Bekijk samen met je collega’s die er dagelijks mee werken de pagina layouts en laat hen aangeven welke informatie ze nodig hebben. Haal wat niet nodig is van de pagina layout en gebruik secties om de gegevens die bij elkaar horen te groeperen op de pagina.

Gebruik compacte lay-outs om belangrijkste kerngegevens van een record in een oogopslag te presenteren.

Experimenteer met de layout van Lightning Paginas om de belangrijkste gegevens, gerelateerde records en aanvullende functies zoals rapportdiagrammen of stromen op de optimale plaats neer te zetten voor je gebruikers. Je hebt hier zeer uitgebreide mogelijkheden voor en die kunnen verleidelijk zijn. Als beheerder wil je al dat speelgoed natuurlijk graag gebruiken, maar blijf de behoeften van je gebruikers voorop stellen. Help je hen of zorg je juist voor verwarring? Onthoud: Less is more!

Pagina layouts aanpassen is een van de meest toegankelijke zaken voor jou als beheerder. Je kunt geen onbedoelde wijzigingen aan de data van je systeem doen, dus je kunt hier (redelijk) veilig mee experimenteren.

Tip 5: Google is your friend

Salesforce biedt zeer uitgebreide documentatie aan en heeft actieve communities waar je vragen en ideeën met andere gebruikers zoals jij kunt uitwisselen. Ook zijn er tal van blogs van consultants, developers en admins te vinden waar je heel waardevolle dingen kunt leren. Als je dagelijks met het platform werkt, weet je veel uit het hoofd, maar ook ik zoek ook nog heel veel kennis op internet.

Een paar favorieten: