Vertalen

Een best practice als je een Salesforce omgeving gaat configureren is om alles in de basis in het Engels te doen en vertalingen in andere talen, zoals Nederlands daar aan toe te voegen.

Er zijn verschillende functionaliteiten voor het vertalen van metadata zoals namen van objecten, velden, keuzelijstwaarden en gerelateerde lijsten. Afhankelijk van wat je wilt vertalen, doe je dat op verschillende plekken in de Salesforce Setup.

Om te beginnen activeer je de talen die je mogelijk wilt maken in je omgeving. Dit doe je onder Setup > User Interface > Translation Workbench > Translation Language Settings

Je krijgt te maken met 4 plekken in de Setup waar je zaken kunt vertalen

Translate

Hier kun je de meeste zaken vertalen, zoals Field Labels, Field Help texts, Picklist Values en veel meer. Je kunt bijvoorbeeld ook labels en descriptions van flows vertalen en teksten die je in flows in beeld ziet.

Wil je iets vertalen, bijvoorbeeld ook buttons of actions, ga dan allereerst hier zoeken.

Rename Tabs and Labels

Als je de naam van een object wilt wijzigen en tegelijk ook het tabblad voor dat object moet je hier zijn. Maar voor het vertalen van hoe de gerelateerded lijsten voor dit object op recordpagina’s van andere objecten heten, moet je toch weer bij Translate zijn.

Override

Met override kun je grotendeels dezelfde zaken vertalen als met Translate, maar hier doe je het voor componenten uit Managed Packages als je niet wilt dat een nieuwere versie van dat Package jouw eigen vertalingen overschrijft. Een update van het package zou immers vertalingen kunnen bevatten zoals de uitgever van die app ze heeft bedacht. Om te voorkomen dat die jouw eigen vertalingen overschrijven, verwerk je jouw vertaling via Overrides en dan ‘wint’ jouw vertaling altijd.

Custom labels

Custom labels gebruik je vooral in Visualforce pagina’s en ze vormen ook een mogelijkheid om teksten in beeld in Screen Flows te vertalen. Elk custom label kan vertalingen hebben voor de talen die actief staan in de omgeving. Dit kan voor losse worden tot alinea’s van enkele zinnen.

Deployment

Als je vertaalt in een sandbox, neem dan de Language Translation (taal van vertaling) op in je change set voor publicatie naar productie of een andere sandbox.

Chrome Plugin

Tijdens het vertalen wil je waarschijnlijk snel van taal kunnen wisselen zonder steeds uit de setup naar je gebruikersinstellingen te gaan. Gelukkig kan dat dankzij de Chrome Plugin Salesforce User Language Switcher